Salut visual i confinament
La Pandèmia de la Covid ha alterat forçosament els nostres hàbits. Posem el cas d’un estudiant de segon de batxillerat que, des del març de 2020, ha realitzat les últimes classes de l’institut i les primeres de la Universitat des de casa. O també el cas d’una jubilada, que fa mesos que està distanciada socialment i tancada. Malgrat encarar el confinament i les restriccions posteriors amb necessitats diferents i trobar-se en estadis vitals allunyats, tots dos comparteixen un hàbit que s’ha disparat aquest últim any i mig: la sobreexposició a les pantalles.
El confinament i la pandèmia han provocat una sèrie de seqüeles físiques i psíquiques a les que cal sumar-hi l’impacte negatiu a la salut visual. Bé sigui per les classes online, el teletreball o les trucades de vídeo, hem viscut majoritàriament a través dels ordinadors, els mòbils, la televisió i les tauletes. Les hores davant d’aquestes aparells s’han multiplicat, moltes vegades en habitacions mal il·luminades, en espais reduïts, amb la vista sempre concentrada i amb menys accés a la llum solar o a l’exterior.
Avui veiem pitjor
Segurament haureu patit alguns dels efectes. Probablement us sonin: mal de cap al final del dia, sequetat ocular, vermellor dels ulls, problemes d’enfocament ocular o, en casos més exagerats, visió borrosa. Segons una enquesta del primer estudi sobre la salut visual del confinament (que data del l’estiu del 2020) la meitat dels participants descriuen mal de cap i un quart, vermellor dels ulls. És un problema comú que ens afecta a tots.
En aquest sentit, aquest estudi post-confinament de salut visual posa sobre la taula unes dades alarmants, com l’empitjorament visual del 57% de la població com a conseqüència directa. 6 de cada 10 adults tenen pitjor visió i en el cas dels joves (de 18 a 34), el percentatge es dispara fins al 77,4%.
També alguns experts alerten sobre l’augment de casos de miopia en menors a causa, un cop més, de l’excés de temps davant de les pantalles i la falta d’enfocament a llarga distància. La miopia s’està convertint en problema global; recordem que segons l’OMS al 2050 la meitat de la població del món serà miop. La pandèmia només ha accelerat aquesta tendència.
Com posar-hi remei
Com podem posar remei a aquestes conseqüències indesitjables? La solució és una revisió optomètrica. La majoria dels símptomes es poden tractar, i un remei a temps evita que s’enquistin aquests problemes visuals o fins i tot empitjorin fins a convertir-se en trastorns més serioros.
Al Graduat realitzem revisions gratuïtes. Vam obrir l’òptica amb la intenció de realitzar exàmens visuals complets a cadascun dels nostres pacients amb un gabinet d’optometria d’última generació Zeiss d’una precisió inigualable. Un cop acabat, us explicarem pautes de salut visual, quin és el vostra estat i si calgués intervenir, quines són les vostres opcions. També automàticament fixarem una avís per d’aquí 12 mesos, on us convocarem a una nova revisió per controlar la vostra evolució.
Insistim: totes aquestes revisións són un servei gratuït del Graduat. En funció de la correcció que necessiteu, us oferirem ulleres i lents de qualitat muntades gràcies a un procés rigorós, amb independència del vostre poder adquisitiu. Hem nascut enmig de temps difícils i tenim molt clar que la vista és fonamental per a tothom i anar ben corregit no pot ser un privilegi. Si necessiteu res, no dubteu a posar-vos en contacte amb nosaltres.
Un abraçada i fins la propera.