Per què l'acetat és el millor material per les ulleres de pasta?

És l'hora de triar unes noves ulleres i la gran varietat de muntures ens atordeix. Potser per facilitar la tria fem alguna cerca prèvia a Google. Quins són els millors materials? Per què em topo amb la paraula “acetat”? I, per què varien tant el preus de les ulleres d’acetat?

Moltes ulleres estan fetes d’acetat. Però no tots els acetats estan fets de la mateixa manera. Comencem pel principi.

L’origen i les virtuts de l’acetat:

L’acetat, també conegut com acetat de cel·lulosa o Zylonita és una de les primeres fibres sintètiques creades a partir de la celulosa a mitjans del segle XIX. Encara que no va ser fins als anys vint que la indústria es van adonar de les possibilitats del material i van nèixer les primers muntures d’ulleres.

Es tracta d’un bioplàstic increïble: resistent, flexible i rígid alhora, amb transparència i una brillantor excepcionals. De fet, com millor és l’acetat més brilla i millor transparenta. Els usuaris l’acostumen a descriure com un material que és natural al tacte (una de les moltes diferències amb els plàstics habituals).

L’acetat està fet d’un biopolímer derivat de la cel·lulosa de la fusta dels arbres o de la fibra de cotó. Aquestes fibres, al llarg dels anys, s’han substituït per opcions més barates com el nylon injectat o el poliester, ambdós plàstics amb origen al petroli. El resultat és un material d’una qualitat inferior, menys còmode i també molt menys atractiu a nivell estètic. 

L’acetat japonès Takiron, un dels més prestigiosos del planeta.

En ulleres preferim l’acetat per sobre dels altres plàstics perquè:

  • No fa mal al medi ambient

  • Està fet de materials renovables (arbres i cotó)

  • És hipoalergènic

  • És resistent i no perd propietats a llarg del temps

  • Es troba en tots els colors i graus de transparència.

  • Les ulleres d’acetat poden ser ajustades pels optometristes.  

Avui les bones muntures d’acetat són conegudes també per ser lleugeres i resistents. I malgrat això, tenen la transparència del vidre. A més, han incorporat una gran sel.lecció d’acabats com els brillants, els polits o els mat.  

Els acetat Mazzucchelli també són els millors pel que fa a transparència, comoditat i colors.

Com es fan les ulleres d’acetat?

Els processos per fabricar les ulleres son nombrosos i comencen creant planxes i escolpint les peces individuals de la muntura.

  1. Planxes d’acetat: les combinacions d’acetat es creen mesclant colors orgànics amb acetona i la zylonita d’acetat crua. Aquesta barreja es treballa fins a convertir-la en una planxa fina. S’aconsegueixen coloracions complexes afegint “sandvitxos” de diversos colors en capes i pressionant-los a través d'una varietat de matrius. La pel·lícula d'acetat es pot tallar a daus petits i tornar a enrotllar, si fos necessari per augmentar la complexitat de la composició. Un cop acabades, aquestes capes es modelen en grans blocs. Després d'això, els tècnics tallen de manera complexa les làmines noves que s'assequen en forns grans durant diverses setmanes per curar el material.

  2. Tall: Les muntures es retallen des d’aquestes planxes d’acetat mitjançant molinets controlats per ordinador segons el disseny generat per ordinador. Els components individuals del marc s’acaben a mà per diferents artesans amb molta experiència. Formen la corba del frontal de la muntura, premeb els cables centrals i les frontisses al material d'acetat. Apliquen els coixinets nasals i acaben a mà moltes altres característiques del disseny.

  3. Polit: els components del marc es col·loquen en barrils de la mida d'una rentadora plens d'estelles de fusta i pedretes petites. Els components es centrifuguen lentament durant moltes hores. Després d'això, cada marc és polit a mà per un tècnic experimentat per obtenir un brillantor única.

  4. Muntatge: Altres tècnics subjecten els braços als marcs amb reblons i cargols minúsculs. S'insereixen les lents i s'ajusta i es neteja el marc.

És obvi que un factor clau d’aquest procés són els artesans involucrats en aquest passos. El nivell i l’experiència de l’oficial té un impacte directe en la qualitat de les muntures.  

L’acetat és un material elegantíssim, intemporal i increïblement resistent.


Muntures d’acetat artesanes

Per il·lustrar la diferència de qualitat entre les muntures d'acetat i de plàstic injectat, podem comparar-ho amb el cafè. Tots som conscients de la diferència entre un bon café de màquina italià i un café soluble de baixa qualitat. Divergeixen precisament en com es produeixen, processen i elaboren les matèries primeres. En les ulleres succeeix el mateix. 

En termes generals, els grans ateliers artesanals de muntures històricament es troben situats al Japó i Europa. L'habilitat dels artesans és vital, ja que, no es pot mecanitzar el procés amb acetats naturals i només es pot fer a mà. 

Els artesans japonesos són mundialment reconeguts com els millors i les muntures fetes al Japó es consideren generalment superiors. Proporcionen una atenció inversemblant als detalls quan treballen l’acetat, incorporant centenars de passos de retall i polit a cada muntura. El llegendari productor del material, Takiron, és conegut per produir un acetat més dur que, en conseqüència, manté millor la seva forma, fins i tot amb dissenys de marc molt prims. I innegablement són muntures amb una longevitat excepcional. També resulten més cares.

Tanmateix, els acetats italians, sobretot Mazzucchelli, no es queden enrere. Els piamontesos són artesans brillants, els inventors de les muntures d’acetat i juntament amb els japonesos disposen d’alguns dels tallers més longeus (alguns superen el segle d’antiguitat). Mazzucchelli, en concret, té un procés diferent de tallat i “cura” del material que s'anomena "acetat en bloc". El resultat són acetats "Havana", i els colors dels acetats més intensos del mercat.. Una altra diferència amb els acetats japonesos és que les italianes són muntures molt contundents i, per compensar el seu pes, fan el material molt més flexible, perquè s’adapti millor a la cara de l’usuari.  

Els fabricants xinesos estan millorant ràpidament, però, generalment tenen menys experiència a causa de les altes taxes de rotació dels empleats a la Xina. Així, la qualitat no es troba al nivell del Japó, Itàlia, Bèlgica o Alemanya. 

Mostres d’acetats: combinacions de color infinites.


El compromís i Bob Sdrunk

Mostra de les noves Bob Sdrunk BKs.

Des que vam obrir el Graduat, el nostre compromís oferir muntures i lents de qualitat, que millorin la qualitat de vida de les persones, i que tinguin una vida útil el més llarga possible. 

Per això escollim BOB SDRUNK i les portem cada any a la primavera i a la tardor. Es tracta d’unes ulleres italianes, amb unes formes elegants i contundents, però atemporals i inspirades en els referents del disseny italià del segle XX. Sobretot, però, es tracta d’unes ulleres fetes del millor acetat Mazzuchelli, escolpides a mà, llimades i polides amb amor, paciència i saber fer. 

En aquest sentit, fugim de les muntures de plàstic injectat (mixtos d’acetat i poliester), amb obsolescència programada, que només contribueixen a un cicle consumista propi del capitalisme desbocat. Aquest mateix que amenaça directament el medi ambient i el nostre futur immediat al planeta. 

A El Graduat triem muntures fetes per durar que trenquin amb aquest cercle viciós i, per descomptat, que acompanyar les vostres faccions. Bob Sdrunk n’és l’exemple ideal. 

En resum, les nostres muntures són d’acetat, de titani, o mixtes (d’acetat i titani). En la majoria de casos, si varia la graduació, apostem per conservar les nostres muntures i renovar els vidres. Tant l’acetat de qualitat i el titani es poden manipular i resisteixen sense problemes el pas del temps, amb accidents inclosos (com asseure-s’hi al damunt, sense voler).  

Previous
Previous

El disseny (invisible) de les ulleres

Next
Next

Earthrise. Una imatge canvia el món